- 4 ud af 5 af vore patienter kommer ud af deres misbrug.
- Ring TLF. 86 87 12 24 og få råd om, hvordan du får din pårørende i behandling.
Anonyme Alkoholikere, forkortet AA, er et fællesskab og en slags selvhjælpsgrupper, der holder møder i alle større byer i hele verden, og dermed også i Danmark.
Fællesskabet benyttes især af alkoholikere, der er blevet ædru gennem en behandling på f.eks. Behandlingscenter Søby Park. Fællesskabet og møderne fungerer for dem som en mulighed for at bibeholde og udbygge den ædru livsstil. Men der er også eksempler på alkoholikere, som er blevet ædru udelukkende gennem deltagelse i AA møder.
Anonyme Alkoholikere har sin oprindelse i 1930`ernes USA, hvor nogle alkoholikere erfarede, at prøvede de at hjælpe andre alkoholikere, hjalp de faktisk også samtidig sig selv til at slippe fri af afhængigheden af alkohol.
På møderne, som er lukkede, deler man erfaring, styrke og håb, ligesom man prøver at hjælpe andre til at komme ud af alkoholisme.
Hvad der bliver fortalt og delt om på møderne forventes at blive indenfor mødelokalets 4 vægge, når mødet er slut. Deraf bl.a. navnet Anonyme Alkoholikere.
Man behøver ikke være stoppet med at drikke for at blive medlem. Det eneste, der kræves for at blive medlem, er et ØNSKE OM at holde op med at drikke. Der betales ikke noget egentligt kontingent for medlemskab og deltagelse i møderne, men frivillige bidrag i et beskedent omfang fra deltagerne er velkomment, så udgifter til f.eks. kaffe kan dækkes.
AA = Anonyme Alkoholikere modtager ikke økonomiske bidrag udefra, og er heller ikke tilknyttet nogen organisation, sekt, trossamfund, institution, politisk retning eller andet. Dog låner AA ofte menighedslokaler i forbindelse med en kirke kvit og frit.
På møderne diskuteres hverken politik, sport elle andet, der er udelukkende fokus på problemer med alkohol, alkoholisme og hvordan der opnås og vedligeholdes en ædruelig tilværelse.
Anonyme Alkoholikere arbejder ud fra et program, ”De Tolv Trin”, som er en beskrivelse af, hvad andre alkoholikere gjorde, og derved slap fri af alkoholisme og afhængighed.
Programmet, ”De Tolv trin”, møder ofte skepsis og afstandtagen hos den ny tilkomne alkoholiker, især da brugen af ordet Gud forekommer. Hvad der er vigtigt at forstå er, at programmet stammer helt tilbage fra 1930´ernes USA, hvor kristendom både dengang og også i dag spiller en meget større rolle, end vi er vant til i Danmark, og også at ”det at tro” er noget amerikanerne taler helt anderledes åbent om, hvor vi danskere anser det mere som en privatsag.
Ligesådan overser de fleste, at når ordet Gud optræder i programmet, står der altid. ”Gud, sådan som vi opfatter ham”, hvilket skal forstås som, at det er fuldstændig op til den enkelte, hvad han / hun vil lægge i ordet / begrebet Gud. Det kan f.eks. være noget så enkelt, som at leve et ædru liv eller bare ”noget, som er større end mig”.
Men inden nykommeren når så vidt som til at forstå brugen af ordet ”Gud, sådan som vi opfatter ham”, og ofte også inden han overhovedet kommer til at arbejde med ”De Tolv Trin” og får bare en nogenlunde indsigt heri, springer mange fra med begrundelsen, at der er tale om en religiøs sekt. Intet kan være mere forkert. Fakta er, at alkoholikeren har haft egne ideer og tanker om, hvordan han skulle slippe fri af alkohol, men de egne ideer har ikke virket - det er derfor indlysende, at noget andet, noget udefra kommende skal til, noget som er større end mig.
Alkohol har allerede vist sig at være en stærkere kraft end alkoholikerens egen personlighed og evt. stædighed, om end der er tale om en negativ kraft! Men alt har en modpol, så der er også positive kræfter, større end os selv, som kan hjælpe en alkoholiker, en kraft som måske kan kaldes ”Gud, sådan som vi opfatter ham”.
Vigtigt er det også at forstå, at ”De Tolv Trin” handler om meget, meget mere end ordet eller begrebet Gud, og at programmet har hjulpet hundredetusinder, endda millioner af mennesker til et liv i frihed fra alkoholisme og afhængighed. Men sygdommen alkoholisme er bl.a. kendetegnet ved, at alkoholikeren stritter imod det, som lige netop kan sætte ham fri! Alkoholisme er den eneste sygdom, man ikke vil have hjælp til.
For at få udbytte af AA møder skal der være et (personligt, ikke familiens) ønske om at holde op med at drikke, og lige så vel som at rom ikke blev drukket på en dag, kommer ædrueligheden også sjældent til en alkoholiker ved deltagelse i par et eller nogle få møder.
Selvdisciplin mht at komme afsted til møderne er vital – muligheden for at opnå ædruelighed gennem deltagelse i AA møder skal have første prioritet, og ikke sport på TV eller andet! Et mål om at tage 20-30 AA møder, inden alkoholikeren afgør om det er noget, som kan hjælpe, er vigtig. Deltagelse i bare et par AA møder gør det ikke!
Medlemmerne af AA helt klare hovedformål er at forblive ædru og hjælpe andre alkoholikere, til at opnå ædruelighed.
Anonyme Alkoholikeres program, ”De Tolv Trin” bruges også af de fleste behandlingshjem som fundamentet i deres behandlingstilbud, også på Behandlingscenter Søby Park. Programmet har vundet indpas og vist sig virksom ved stort set alle afhængighedssygdomme og også spiseforstyrrelser.
På Anonyme Alkoholikeres hjemmeside finder du flere oplysninger og også mødelister.
På Anonyme Alkoholikeres hjemmeside finder du opdaterede mødelister og anden information om AA.
Især under Covid pandamien har der været behov for at kunne foresætte AA møderne online.
På hjemmesiden for Anonyme Alkoholikere finder du også AA møder som udelukkende bliver holdt online.
Til AA hører en pendent for pårørende til alkoholikere ved navn Al-Anon.
Møderne i selve Anonyme Alkoholikere, kaldet AA, er lukkede møder KUN for alkoholikere; men i de fleste AA grupper, holdes der ind imellem såkaldt ”Åbent møde”, hvor alle og enhver er velkomne.
På mødelisterne fremgår det, hvilke møder der er ”Åbne møder”.
På Behandlingscenter Søby Park er hjælp til familien en selvfølgelighed, idet der hører et program med til de pårørende, uden begrænsning af antal deltagere fra den enkelte patient.
Du kan læse mere om vores alkoholbehandling her:
4 ud af 5 kommer ud af deres alkoholmisbrug med vores alkoholbehandling
Kontakt Steen Beck på TLF. 86 87 12 24 eller bliv ringet op på et tidspunkt der passer dig. Vi kontakter dig i det valgte tidsrum for en personlig og uforpligtende dialog omkring situationen.
DERFOR VÆLGER MANGE AT KOMME I BEHANDLING PÅ BEHANDLINGSCENTER SØBY PARK
Har du selv, et familiemedlem, en ven, medarbejder eller kollega, hvor AA møder ikke er nok og der har behov for behandling?
Så tøv ikke med at kontakte os.
TLF. 86 87 12 24 er åben kl. 07.00 til 23.00
- også weekend og helligdage -
Vores alkoholrådgivning er uforpligtende, og du må gerne være anonym.