Bliv ringet op
 Vi er der for dig - Også for pårørende & arbejdsgivere. 
   Telefon rådgivning er altid gratis, uforpligtende og anonymt. Kontakt os NU på TLF. 86 87 12 24   

ALKOHOL OG HJERNEN

 

- 4 ud af 5 af vore patienter kommer ud af deres alkoholmisbrug. 

- Ring TLF. 86 87 12 24 og få råd om, hvordan man kommer ud i alkoholbehandling.

 
 

 

Hvordan påvirker alkohol hjernen?

Rent neurokemisk påvirker alkohol hjernens produktion af signalstoffer, også kaldet transmitterstoffer, som er de stoffer der videregiver hjernecellernes elektriske impulser.

De vigtigste signalstoffer i denne sammenhæng er stoffer som serotonin, dopamin, glutamat og endorfiner. Alkoholen tilfører blandt andet hjernen mere dopamin, hvilket er det stof der får os til at føle os euforiske og mere snakkelystne, når vi er berusede.

Efter lang tids alkoholmisbrug vil hjernens egen produktion af dopamin svækkes kraftigt. Alkoholikeren vil derfor med tiden føle større og større trang til at indtage alkohol blot for at føle sig nogenlunde tilpas.

 

Hvad sker der med hjernen når man drikker alkohol?

En alkoholrus er faktisk en forgiftningstilstand, som forstyrrer hjernens normale kemi. Ved en lav promille vil det påvirke de dele af hjernen, som har at gøre med avancerede funktioner, så som social kontrol. I praksis betyder det for de fleste, at de bliver lidt mere løsslupne, men også lidt ringere til at vurdere andres personlige grænser.

Hvis man drikker mere end 3-4 genstande, så begynder alkoholen at påvirke andre og mere basale funktioner i hjernen. Her begynder hjernebarken at blive påvirket, og det er den del af vores hjerne, som har at gøre med omtanke og fornuft. Efter 5-10 genstande er det i stedet følelserne der får overtaget. Man kan for eksempel blive meget sentimental eller grådlabil i denne fase.

Fortsætter man med at drikke sig til en endnu højere promille, begynder man at påvirke den dybereliggende del af hjernen, som kaldes hypothalamus. Det er den del, som nogle gange også kaldes krybdyrhjernen. Den del af hjernen har vi til fælles med laverestående dyrearter som krybdyr, og den beskæftiger sig kun med helt basale ting som mad, magt og sex.

Magt i denne sammenhæng betyder især territorialadfærd. I praksis betyder det, at den fulde person i denne fase kan reagere med overdreven voldsomhed på selv små ting, så som en person der kommer til at skubbe til ham eller spilde hans drink.

Fortsætter man med at drikke alkohol efter denne fase, påvirker man også hjernens allermest basale funktioner, som har at gøre med fysisk overlevelse.

Noget af det sidste hjerneaktivitet der vil være tilbage er brækrefleksen, som skal sikre os mod akut alkoholforgiftning og bevidstløshed. Er denne refleks også sat ud af spil, kan man dø af alkoholforgiftning.

 

Hvordan påvirker alkohol hukommelsen?

Vores hjerneceller kommunikerer via såkaldte neurotransmittere, som er kemiske stoffer, der produceres naturligt i kroppen. En af disse neurotransmittere hedder glutamat, og det er et stof som er vigtigt for hjernens hukommelsesprocesser. Alkohol nedsætter glutamats kemiske effekt, og derfor kan en alkoholrus gå ud over hukommelsen.

Man kan endda komme ud for det ubehagelige fænomen, som kaldes blackout. Her kan der være episoder eller tidsrum på flere timer fra gårsdagens udskejelser, som man slet ikke har nogen erindring om. Hjernens processer har simpelthen været sat ud af spil i en grad, så intet har lagret sig i hukommelsen.

 

 

Hvad gør et længerevarende alkoholmisbrug ved hjernen?

Alkohol er et organisk opløsningsmiddel og ved et langvarigt alkoholmisbrug kan hjernen tage permanent skade i form af såkaldt alkoholdemens. Symptomerne på alkoholdemens er de samme som ved andre former for demens. 

 

Hvordan kommer man i behandling og mindsker risiko for hjerneskade fra alkohol?

Den mest effektive behandling af alkoholisme, som er den primære sygdom bag alkoholrelateret hjerneskade, er en såkaldt Minnesotabehandling, som den der tilbydes på Behandlingscenter Søby Park.

Der er tale om et 5-ugers forløb, hvor man er indlagt i døgnbehandling. Her behandles alle aspekter af sygdommen lige fra afrusning til opbygning af nye livsstrategier til at leve et godt ædru liv.

Den første og vigtigste ting man kan gøre for at undgå hjerneskade af alkohol er nemlig helt at stoppe med at drikke alkohol. Og det skal man have hjælp til, hvis man er alkoholiker. De færreste kan gøre det alene. 

 


 

Behandlingscenter Søby Park

Ring før du gør noget

Kontakt Steen Beck på TLF. 86 87 12 24 eller bliv ringet op på et tidspunkt der passer dig. Vi kontakter dig i det valgte tidsrum for en personlig og uforpligtende dialog omkring situationen.

 

DERFOR VÆLGER MANGE PATIENTER AT KOMME I ALKOHOLBEHANDLING PÅ BEHANDLINGSCENTER SØBY PARK

  • Stop konsekvenserne af alkoholafhængighed NU med en værdig og medmenneskelig misbrugsbehandling med en fremadrettet løsning.
  • Opfølgende ambulant alkohol misbrugsbehandling og relevant kursusprogram for de nærmeste pårørende.
  • Læge tilsyn, helbreds- og medicinske forhold varetages af vore erfarne læger i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens retningslinjer.
  • Alkoholafvænning og alkohol misbrugsbehandling varetages af vore certificerede specialister i misbrug, selv med mange års erfaring som ædrulighed.
  • 7-8 ugers intensiv og effektiv alkohol misbrugsbehandling i diskrete og i særklasse skønne og rummelige forhold på mindre Herregård.
  • Danmarks ubetinget smukkeste behandlingscenter.
  • Beliggende i smuk natur, omgivet af skov og sø og med et rigt dyreliv.
  • Fuld diskretion og anonymitet er altid en selvfølge. Ingen oplysninger eller persondata kommer ud af huset.
  • Akut patient modtagelse døgnet rundt, året rundt. Vi sørger gerne for transporten - hele landet.
  • Professionel intervention. Få vores hjælp til at motivere alkoholmisbrugeren til at gå straks i behandling for sit alkoholmisbrug.

 

Har du selv, et familiemedlem, en ven, medarbejder eller kollega, som har behov for alkoholbehandling?

Så tøv ikke med at kontakte os. 

 

TLF. 86 87 12 24 er åben kl. 07.00 til 23.00

- også weekend og helligdage -

 

Vores alkoholrådgivning er uforpligtende, og du må gerne være anonym.