Viden

Blackout forårsaget af alkohol

4 ud af 5 patienter opnår et liv uden alkohol.

Rent neurokemisk nedsætter alkohol virkningen af hjernens signalstof glutamat. Dette stof er en såkaldt neurotransmitter, som er vigtig for hjernens hukommelsesprocesser. Ved et voldsomt alkoholindtag kan man derfor skabe ”sorte huller” i hukommelsen, hvor intet er blevet lagret. Dette kalder vi et blackout.

Ring på TLF. 86 87 12 24 og hør, hvordan du får en pårørende i behandling her på Behandlingscenter Søby Park.

Vi er her for dig – også pårørende & arbejdsgivere

Ring derfor NU på TLF. 86 87 12 24 og hør, hvordan du omgående får din pårørende eller dig selv i alkoholbehandling her på Behandlingscenter Søby Park.

Hvad er et alkohol blackout?

Blackout beskriver det fænomen, som mange alkoholikere har oplevet – at man ikke har nogen erindring om, hvad man har foretaget sig, mens man var fuld. Dette kan være en meget skræmmende oplevelse.

Der kan i nogle tilfælde være tale om enkelte situationer fra gårsdagens udskejelser, som man ikke kan huske, men der kan også være tale om flere timer, som er blevet ”blackouted” af alkohol.

Rent neurokemisk nedsætter alkohol virkningen af hjernens signalstof glutamat. 

Dette stof er en såkaldt neurotransmitter, som er vigtig for hjernens hukommelsesprocesser. Ved et voldsomt alkoholindtag kan man derfor skabe ”sorte huller” i hukommelsen, hvor intet er blevet lagret. Dette kalder vi et blackout.

Er blackout efter alkohol farligt?

Ja. Et alkoholisk blackout er et tegn på en forgiftningstilstand, hvor alkohol har forstyrret hjernens kemi i en grad så hukommelsen er sat ud af spil. Det kræver en høj promille og det vil altid have en negativ effekt på hjernens sundhed, både på kort sigt og på længere sigt. 

Hjernen tager en smule skade ved hvert blackout. På lang sigt kan det medføre alkoholdemens.

Når man ikke kan huske, hvad man har foretaget sig, har man heller ikke haft kontrol over, hvad man gør. Mange alkoholikere har foretaget sig ting under blackouts, som de bagefter skammer sig over – ting som er grænseoverskridende, eller endda kriminelle.

Hustruvold, spirituskørsel og seksuelle overgreb er eksempler på kriminelle handlinger, som er blevet begået af alkoholikere under et blackout.

Dertil kommer en væsentlig forøget risiko for ulykker for den påvirkede selv. Drukneulykker, faldulykker, påkørsel i trafikken og hypertermi (nedkøling) er blot nogle af de ulykker som ses ofte blandt alkoholikere i denne tilstand.

Hvornår får man blackout af alkohol?

Blackout hænger som regel sammen med et voldsomt indtag af alkohol, hvor promillen har været så høj, at hjernen praktisk talt har været sat ud af kraft. Nærmere bestemt den del af hjernen, som har at gøre med hukommelsesprocesser. Mange har oplevet blackout efter at have indtaget meget spiritus over kort tid.

Kan alkohol blackout give hjerneskade?

Ja. Et blackout er et tegn på en akut forgiftning af hjernen. De fleste vil komme sig helt ovenpå et blackout, men hvis det sker ofte, vil det skade hjernen på lang sigt. Det kan resultere i en kronisk hjerneskade i form af alkoholdemens

Blackout alkohol

Kom i behandling for alkoholmisbrug og bliv fri for alkoholblackout

Hvis man ofte oplever at drikke sig til et blackout, så er der en stor chance for, at man er alkoholiker.

 Hvis man er alkoholiker, d.v.s. afhængig af alkohol, så findes der kun én varig løsning på problemet – at stoppe helt med at drikke alkohol. Det kan være næsten umuligt for en alkoholiker at stoppe af sig selv, så vi anbefaler behandling.

En specialiseret behandling for sygdommen alkoholisme kan fås på Behandlingscenter Søby Park i Hammel nær Aarhus. To ud af tre patienter stopper helt med at drikke som følge af denne behandling, og alle får nogle redskaber med sig til at håndtere deres sygdom bedre fremover.

Steen Beck daglig leder hos behandlingscenter Søby Park
handling nu

Bliv ringet op af én af vores behandlere

Kontakt Steen Beck, som selv er ædru alkoholiker efter en behandling i 1995, eller en anden af vores medarbejdere på tlf. 86 87 12 24. 

Eller bliv ringet op på et tidspunkt, der passer dig.

Vi besvarer dine spørgsmål og giver dig råd om hvordan du får din pårørende eller dig selv i behandling. 

4 ud af 5 af vores patienter opnår et liv uden alkohol.

    Hvornår passer det dig bedst?

    Har du selv, et familiemedlem, en ven, medarbejder eller kollega, som lider af blackouts og har behov for behandling?

    Så tøv ikke med at kontakte os. TLF. 86 87 12 24 er åben kl. 07.00 til 23.00 – også weekend og helligdage –

    Vores alkoholrådgivning er uforpligtende, og du må gerne være anonym.
    Alkoholbehandling der virker

    Derfor vælger mange at gå i behandling hos Behandlingscenter Søby Park uden antabus

    Ring mig op

    Bliv ringet op