Bliv ringet op
 Vi er der for dig - Også for pårørende & arbejdsgivere. 
   Telefon rådgivning er altid gratis, uforpligtende og anonymt. Kontakt os NU på TLF. 86 87 12 24   

KAN IKKE TÅLE ALKOHOL

 

- 4 ud af 5 af vore patienter kommer ud af deres alkoholmisbrug. 

- Ring TLF. 86 87 12 24 og få råd om, hvordan man kommer ud af et alkoholmisbrug.

 
 

 

 

Hvad vil det sige ikke at kunne tåle alkohol?

Der er faktisk to måder ikke at kunne tåle alkohol på. I den ene udgave er personen fysisk intolerant overfor selv små mængder alkohol og bliver syg af det. I den anden udgave – den alkoholiske variant - kan personen drikke store mængder alkohol uden at føle ubehag ved det. Til gengæld kan han/hun ikke stoppe igen.

Alkohol nedbrydes i leveren af et enzym med det lange navn acetaldehyddehydrogenase. I første omgang omsættes alkoholen til stoffet acetaldehyd, som er giftigt for kroppen. Det er dette stof, som giver kvalme, opkastningsfornemmelser og hovedpine, hvis det ophobes i kroppen. Det er også acetaldehyd, som giver os tømmermænd. Hvis man har et normalt fungerende acetaldehyddehydrogenase enzym, vil acetaldehyden blive yderligere nedbrudt til det mere harmløse stof acetat, der også kendes som eddikesyre.

Nogle personer har en genetisk mutation, så deres  acetaldehyddehydrogenase enzym ikke fungerer ordentligt. Det vil sige, at det giftige acetaldehyd ophobes i kroppen og det medfører en allergisk reaktion med rødmen, hjertebanken, åndenød, hovedpine og hedeture.

Alkoholikeren kan ikke tåle alkohol, fordi den tager magten fra ham. Han vil ende med at drikke sig fuld hver gang han forsøger at drikke moderat, og han vil drikke mere og mere som tiden går. I sidste ende vil drikkeriet tage livet af alkoholikeren, hvis han ikke får stoppet i tide.

 

 

Tegn på at man ikke kan tåle alkohol

Hvis man får det fysisk dårligt af bare en enkelt genstand, så kan det være tegn på at ens leverceller ikke kan omsætte acetaldehyd hurtigt nok. Man kan også være allergisk overfor det histamin som findes i mange former for alkohol – især mørke former for lagret spiritus som whisky, rom og cognac.

Hvis man ikke kan tåle alkohol fordi man er alkoholiker, er tegnene derimod helt anderledes. Her skal man holde øje med, om man har for vane at drikke mere end man egentlig havde tænkt sig, om man drikker sig fuld på tidspunkter, hvor det er uhensigtsmæssig og om man er begyndt at drikke alene.

Generelt skal man holde øje med om der er et mønster i ens drikkeri og om drikkeriet accellererer over tid. Det kan være tegn på, at man er alkoholiker.

Hvorfor er der nogle der ikke kan tåle alkohol?

Nogle har en genetisk mutation, så deres lever ikke kan nedbryde de skadelige biprodukter af alkohol hurtigt nok. Det vil give dem en allergisk reaktion på alkohol, som minder meget om den man oplever, hvis man forsøger at drikke alkohol mens man er på antabus. Det vil sige hjertebanken, hovedpine, svedeture, rødmen og udslæt.

Omtrent en fjerdel af alle asiater har denne genetiske mutation, så de ikke kan tåle alkohol. Fænomenet kendes derfor også som ”Asian flush”.

Vi ved mindre om, hvorfor nogle af os bliver alkoholikere. Meget tyder dog på, at det også er genetisk bestemt. De færreste alkoholikere er selv klar over, at de har denne genetiske svaghed, når de begynder at drikke alkohol. Det viser sig først, når deres drikkeri er gået hen og blevet et problem for dem.

 

Kan ikke tåle alkohol mere

Hvis man når til et punkt, hvor man ikke kan tåle alkohol mere, så har man sandsynligvis aldrig rigtig kunne tåle alkohol. Det er bare først nu, man mærker konsekvenserne af det.

Ud over den førnævnte genetiske mutation, som gør at nogle menneskers acetaldehyddehydrogenase enzym ikke fungerer ordentligt, så kan der også være andre fysiske årsager til, at man ikke kan tåle alkohol. Det kan for eksempel være en betændt bugspytkirtel, så det gør ondt når man drikker alkohol.

Alkoholisme er den anden mest hyppige årsag til betændelse i bugspytkirtlen næst efter galdesten. Her er der altså tale om en lidelse, som er fremkaldt af et alkoholmisbruget.

Skrumpelever, levercirrose, gør også at patienten ikke længere kan tåle at drikke så meget alkohol.

Endelig findes der også mennesker, som ganske enkelt ikke bryder sig om alkoholrusen og følelsen af svimmelhed og kontroltab. De føler sig derfor skidt tilpas, hvis de drikker mere end et par genstande.

 


 

Behandlingscenter Søby Park

Ring før du gør noget

Kontakt Steen Beck på TLF. 86 87 12 24 eller bliv ringet op på et tidspunkt der passer dig. Vi kontakter dig i det valgte tidsrum for en personlig og uforpligtende dialog omkring situationen.

 

DERFOR VÆLGER MANGE AT KOMME I ALKOHOLBEHANDLING PÅ BEHANDLINGSCENTER SØBY PARK

  • Stop konsekvenserne af alkoholafhængighed NU med en værdig og medmenneskelig misbrugsbehandling med en fremadrettet løsning.
  • Opfølgende ambulant alkohol misbrugsbehandling og relevant kursusprogram for de nærmeste pårørende.
  • Læge tilsyn, helbreds- og medicinske forhold varetages af vore erfarne læger i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens retningslinjer.
  • Alkoholafvænning og alkohol misbrugsbehandling varetages af vore certificerede specialister i misbrug, selv med mange års erfaring som ædrulighed.
  • 7-8 ugers intensiv og effektiv alkohol misbrugsbehandling i diskrete og i særklasse skønne og rummelige forhold på mindre Herregård.
  • Danmarks ubetinget smukkeste behandlingscenter.
  • Beliggende i smuk natur, omgivet af skov og sø og med et rigt dyreliv.
  • Fuld diskretion og anonymitet er altid en selvfølge. Ingen oplysninger eller persondata kommer ud af huset.
  • Akut patient modtagelse døgnet rundt, året rundt. Vi sørger gerne for transporten - hele landet.
  • Professionel intervention. Få vores hjælp til at motivere alkoholmisbrugeren til at gå straks i behandling for sit alkoholmisbrug.

 

Har du selv, et familiemedlem, en ven, medarbejder eller kollega, som ikke kan tåle og har behov for behandling?

Så tøv ikke med at kontakte os. 

 

TLF. 86 87 12 24 er åben kl. 07.00 til 23.00

- også weekend og helligdage -

 

Vores alkoholrådgivning er uforpligtende, og du må gerne være anonym.