Bliv ringet op
 Vi er der for dig - Også for pårørende.  
   Telefon rådgivning er altid gratis, uforpligtende og anonymt. Kontakt os NU på tlf. 86 87 12 24   

Hvad er alkoholisme, og hvordan hjælper man?

- 4 ud af 5 af vore patienter kommer ud af deres misbrug. 

- Ring 86871224 og få råd om, hvordan du får din pårørende i behandling.

Mennesker med alkoholproblemer, og som behøver alkohol og/eller afhængighedsskabende medicin for at klare deres eget liv, og dermed lider af alkoholisme, findes i alle sociale lag.

Sygdommen alkoholisme er "demokratisk": Både høj og lav rammes af alkoholisme, ligeligt fordelt mellem mænd og kvinder. 

 

Fact: Ifølge Sundhedsstyrelsen dør ca. hver 20. dansker af sygdomme relateret til alkoholisme. For 60 år siden døde kun hver 50. dansker efter for meget druk. Hver dansker drikker gennemsnitligt ca. 11,5 liter ren alkohol om året. Forbruget lå i 1960´erne på 5 liter per person over 14 år - en markant stigning.

 

Alkoholisme omfatter flere stadier og udvikler sig og forværres med sikkerhed, når den har fundet grobund. Den tiltager og ender op i en sygelig tilstand. Ofte med depression og en psykisk besættelse samt fysisk allergi, hvor både sind og krop behøver stoffet for at fungere – ligesom en motor behøver brændstof. 

Men selv på 2. stadie, hvor alkoholisme kræver en opstrammer fra morgenstunden, fungerer mange alkoholikere nogenlunde udadtil, da alkoholikeren bruger enorme ressourcer på at virke normal og upåvirket. 

 

Her er en kort beskrivelse af definitionen på alkoholisme i de forskellige stadier:

1. Stadie

 • Øget tolerance
 • Drikker i det skjulte
 • Tankerne rettet mod alkohol
 • Sluger eller nedsvælger de første drinks
 • Bliver ilde berørt, når der tales om alkoholisme eller alkoholmisbrug

2. Stadie

 • Undskyldninger og bortforklaringer
 • Bebrejdelser fra familien
 • Samvittighedsnag
 • På vandvognen
 • Ændrer drikkemønster
 • Mister venner
 • Mister anseelse og selvrespekt
 • Ændringer i familiens virke og roller
 • Geografisk flugt
 • Opbygger forråd af flasker
 • Mister kørekort/arbejde/familie/
 • skilsmisse
 • Ofte ses symptomer på depression

3. Stadie

 • Drikker flere dage i træk
 • Ødelæggelse af etiske værdier
 • Svækkelse af tankeevne
 • Rystelser
 • Psykomotoriske hæmninger
 • Drikker for at holde symptomerne nede
 • Løber tør for undskyldninger
 • Løber tør for bortforklaringer
 • I mange tilfælde selvmordstanker

Alkoholbehandling

 


 

 

HVORDAN OPLEVES ALKOHOLISME?
 

Familien er de første, som mærker den spirende alkoholisme. 

Noget er helt galt og opleves samtidig dybt skamfuldt, hvorfor familien som regel isolerer sig mere og mere. Der inviteres sjældnere og sjældnere gæster, og børnene tager ikke venner og kammerater med hjem. Det er helt almindeligt, at familien bliver i tvivl, om det er dem, der er noget i vejen med.
Børn kan endda føle, det er deres skyld, at far eller mor drikker.

Imidlertid ser facaden stadig pæn ud. Men de typiske symptomer på alkoholisme arbejder som tiden går. Da der oftest er tale om en årelang proces med udvikling af alkoholisme, vænner familien sig i takt hermed til tingenes tilstand. Grænserne flyttes umærkeligt, og hvad der for få år siden var fuldstændig uacceptabelt, er idag "normalt" i familien med alkoholisme. 

Familien bruger masser af energi på at glatte ud og lade som om, at "her er alt i skønneste orden". Og alkoholikeren bruger både energi og tid på at planlægge og skjule drikkeriet, samtidig med at personligheden grundet alkoholisme gennemgår en radikal forandring. 
En stående bemærkning fra familiemedlemmer, hvis man kommer tæt nok på er, at "han/hun er som 2 forskellige personer – der er ham, vi stadig elsker og holder af, og så er der ham med flasken, som vi ikke længere kan holde ud (/af)"! 

 


Alkoholikerens benægtelse og løgne vokser sig stærkere i takt med, at alkoholismen bliver mere åbenlys. 


”Jeg har ikke noget problem!”-  ”Jeg har kun drukket én øl!” – ”Jeg kan holde op, hvornår det passer mig!” – ”Har jeg måske ikke både arbejde, hus, bil, familie og børn!”  – ”Naboen drikker da meget mere end jeg!”

Sætter man stolen for døren for en alkoholiker, holder han stædigt fast i, at "jeg VIL kunne drikke 1 øl eller et glas vin", hvilket er en af de største hindringer for at pacificere alkoholisme. Og imens bliver den ene genstand alligevel til flere og flere! Der loves bod og bedring, gang på gang! Alligevel vokser afhængigheden sig stærkere og alkoholismen bliver tydeligere. Skuffelserne bliver større og større for familien, men også for alkoholikeren. 


En depressiv tilstand bliver ofte en følge af alkoholismen. 


Den gode virkning, som alkoholen eller den receptpligtige, beroligende medicin eller sovemedicin gav i starten bliver mindre og mindre. En ond cirkel opstår, hvor den positive effekt, som det gav i begyndelsen, bliver en væsentlig årsag til indre uro og den fortsatte udvikling af alkoholismen. Hvad det gav i starten, stjæler det i længden! Samtidig opstår ofte en depressiv tilstand. 

Der skal mere og mere til for at få samme effekt, såkaldt ”øget tolerance”. Nogen oplever kortvarigt en ny, positiv virkning, når/hvis de begynder at blande alkohol og medicin, ”NU kører det igen!”, men det er en kort frist og ender hurtigt i en dobbelt og meget stærk afhængighed. 


Alkoholikeren kan og vil ikke erkende alkoholismen. 


Trods den øgede tolerance, tab af anseelse, mistet troværdighed og nærvær, hverken kan eller vil alkoholikeren se problemets voksende omfang og de fatale konsekvenser i forbindelse med hans alkoholisme. 
En person med alkoholisme mister i allerhøjeste grad evnen til at være nærværende, og reducerer sig selv til en passiv tilskuer, der ser det omgivende liv som gennem en mat glasrude, der frasorterer følelser og udvisker detaljerne. 


På arbejdspladsen mærkes det, at ”noget" er galt.


Alkoholisme kan være vanskelig at identificere og konkretisere. Ofte fordi jobbet for en alkoholiker – især for mænd – er noget af det aller vigtigste, som derfor bliver passet til punkt og prikke; så langt som alkoholismen nu tillader det. Samtidig er jobbet jo økonomisk grundlag for det igangværende alkoholmisbrug. 

Ofte er der tale om en dygtig og meget værdsat medarbejder, som måske ”bare har en lidt uheldig periode”, hvorfor kolleger gerne dækker over fejl eller påtager sig opgaver, som faktisk skulle løses af den afhængige. Livet med alkoholisme bliver banalt forudsigeligt! Det går KUN én vej, nemlig ned ad bakke, hvis ikke der sættes ind med en professionel alkoholafvænning og alkoholisme behandling! 

Hvem ønsker, at livet skal være så forudsigeligt? Ingen vel? Men med alkoholisme magter man ikke at bryde mønstret. Det fortsatte alkoholmisbrug blokerer for udsynet og de positive muligheder i en alkoholisme behandling og et liv uden alkohol. Dette er endnu en grund til, at problemet er så svært at indrømme for alkoholikeren, som helt sikkert også gerne vil have et godt liv, og som i virkeligheden ikke ønsker at skade hverken sig selv eller andre med sin alkoholisme. 

Alkoholismen levner ikke længere noget frit valg. Han/hun synes håbløs og kan kun klare sit eget liv med alkohol. Alkoholen eller medicinen har overtaget styringen. Med alkoholisme er fremtiden lagt med mistede venner og andre tabte, sociale relationer, separation, skilsmisse, arbejdsløshed, økonomisk uføre, helbredsproblemer og endelig en alt for tidlig død med flasken på sidelinjen. Altså, hvis der ikke gribes ind i tide! Og der kan gøres noget med en professionel motivering, dvs. Intervention. 

 

Hvordan hjælper man en person med alkoholisme? 

Sagt lige ud: På grund af sygdommens karakter og benægtelses-syndromet er det undtagelsen, at en alkoholiker tager i behandling for alkoholisme på eget initiativ, eller lige så sjældent helt og aldeles frivilligt!

Fakta er, at alkoholikerens nærmeste oftest må tage initiativ og vise handlekraft! Kun derved bliver en alkoholiker i stand til at arbejde med sin sygdom. 

 

Vi tilbyder at forestå en Intervention, dvs. professionel og empatisk motivering af alkoholikeren til at gå i alkoholisme behandling. Interventionen bør absolut KUN udføres af en professionel. Er det først mislykkedes for familien selv, kan vi ikke komme bagefter og rydde op i kaos. Interventionen bør absolut kun foregå efter forudgående, kyndig vejledning og familien bør ikke selv gøre et forsøg uden professionel hjælp og styring. Der er kun 1 skud i bøssen; mislykkes det, kan det ikke gentages. Interventionen foregår i en positiv ånd og med respekt og værdighed for alle parter, også for alkoholikeren. Grebet an på den rette måde lykkes det med meget få undtagelser altid at overtale alkoholikeren til at gå i alkoholbehandling omgående. 

 

Der er også mulighed for et for-besøg på Behandlingscenter Søby Park, hvor vi sammen kan drøfte perspektiverne i et fortsat drikkeri kontra alkoholisme behandling. Men et succesfuldt udfald af for-besøget kræver ogsaa planlægning; stort den samme planlægning og forberedelse som ved en intervention. Ring derfor INDEN du gør noget. 

Udover at vi arbejder professionelt med alkoholisme og behandling, ønsker vi naturligvis også brændende, at andre alkoholikere og deres familier får del i den løsning, som har givet vores personale et helt andet og virkelig godt liv! 
 

Vi tør roligt love, at vi tilbyder ikke alene en kvalitetsbehandling for alkoholisme med virkelig gode resultater, men også de smukkeste og i særklasse inspirerende og tiltalende rammer indenfor dansk misbrugsbehandling – uden vi er dyrere end andre steder. 

 

Vi modtager patienter fra hele Danmark, både mænd og kvinder i alle aldersgrupper. 

 

 

 


 

Behandlingscenter Søby Park

Ring før du gør noget

Kontakt Steen Beck på 86 87 12 24 eller bliv ringet op på et tidspunkt der passer dig. Vi kontaker dig i det valgte tidsrum for en personlig og uforpligtende dialog omkring situationen.

 


 

Kom ud af Alkoholismen på Behandlingscenter Søby Park 

 • Stop alkoholismens hærgen NU med en værdig, professionel og medmenneskelig alkoholbehandling med en fremadrettet løsning.
 • Få vores hjælp til en professionel intervention, dvs. hjælp til at motivere den afhængige til at gå i alkoholisme behandling.
 • Akut patient-modtagelse døgnet rundt, alle året dage, også weekend og helligdage. Evt. afhentning, hele landet.
 • Læge tilsyn, helbreds- og medicinske forhold samt patientsikkerhed varetages af vore fast tilknyttede og dygtige læger i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens retningslinjer.
 • Behandling for alkoholisme med udgangspunkt i Minnesota Modellen, udbygget med anerkendte og tidssvarende, terapeutiske metoder. 
 • 5-6 ugers primær behandling for alkoholmisbrug med ophold i diskrete og eksklusive, skønne og rummelige forhold på Herregården Søbygård.
 • Opfølgende ambulant efterbehandling og relevant kursusprogram for nærmeste pårørende.
 • Behandlingen for alkoholisme varetages af vore certificerede behandlere og specialister i misbrug, selv med mange års erfaring som ædru alkoholikere.


Behandlingscenter Søby Park - Alkoholisme behandling der virker


Efter alkoholisme behandling på Behandlingscenter Søby Park er ca. 4 ud af 5 ædru efter behandlingen. Kommunale alkoholambulatorier, med behandlinger over 3-9 måneder har en succesrate på omkring 6-8%. Mindre end 2% kommer ud af misbruget ved hjælp af antabus kombineret med psykologisk hjælp.
 

 


 

Har du selv, et familiemedlem, en ven, medarbejder eller kollega problemer med alkoholisme?

Så tøv ikke med at kontakte os

TLF. 86 87 12 24 er åben kl. 07.00 til 23.00

- også weekend og helligdage -

Vores rådgivning er uforpligtende, og du må gerne være anonym.